Oprichting
1996... Je kon wel zingen in Gieten: koren genoeg. Toch vonden vijf jonge vrouwen het een goed idee om een nieuw koor te starten, een popkoor met repertoire uit de jaren 60 en 70. Er werd veel vergaderd want voor ieder was dit nieuwe materie. Er moest veel worden gedaan, zoals: een kostenplaatje maken, een zanglocatie vinden, persberichten opstellen, affiches verspreiden, een dirigent zoeken, enz. Via het conservatorium voor lichte muziek in Groningen vonden we José Zwerink. Begin januari 1997 hadden we een eerste gesprek met haar. Het bleek een schot in de roos: José was helemaal wat wij zochten en zelf zag ze het ook helemaal zitten om ons popkoor te dirigeren.

We hadden op zo'n 30 aanmeldingen gerekend. Het werden er meer dan 60!
Op 3 maart 1997 stond José voor het eerst voor een groep van 70 zangers en zangeressen uit de hele regio. Al snel sloot ook Greet Polman zich bij ons aan als pianobegeleider. José en Greet bleken al heel snel een goed duo. Het ging super en op 5 mei 1997 was POPKOOR SESSION een feit.
Optredens
Het eerste optreden voor publiek, de try-out, was in januari 1998. De achterban was in grote getale gekomen. Zij konden het gezicht van José niet zien terwijl ze stond te dirigeren. Wij wel … een gezicht met veel mimiek… en dat maakte dat we een superenthousiaste uitstraling kregen als koor.

Na een eerste aftastende periode gingen we meer optreden.
Enkele hoogtepunten waren: de openlucht optredens in de Gouverneurstuin in Assen en de muziekkoepel in Annen, het concert met de band Cluster in 't Keerpunt in Spijkerboor en een optreden in het kerkje in Gieterveen. We zongen kerstrepertoire op straat voor het winkelend publiek en we lieten ons op een zomeravond in een boerenkar vervoeren langs horeca-gelegenheden in de gemeente om verschillende optredens te geven. De viering van het 1e lustrum werd groots aangepakt met een Sixtiesavond met diverse gasten, zoals o.a: de band Cluster, een dansschool en een percussiegroep.

In mei 2001 gingen we naar Tsjechië voor een culturele uitwisseling met de partnergemeente van Aa en Hunze, het Tsjechische Opoçno. Het werd een geweldige ervaring en niets was te gek. Tijdens een optreden kwamen we voor grote verrassingen te staan; wat bijvoorbeeld te denken van een elektrische piano die geen bereik had en waarvan een aantal toetsen niet functioneerden en de 2e helft van een optreden dat zomaar uitviel. Het bezoek aan het tehuis voor gehandicapte vrouwen, waarvoor de optredens mede bedoeld waren, maakte grote indruk. De afsluitende avond, een optreden samen met twee Tsjechische groepen, was een geweldig succes en was onvergetelijk.

opocno2001-02


Naast optredens waren er uitwisselingen op de repetitieavonden met koren uit de regio (o.a. Sleen, Rolde, Meppel). In juni 2001 deden we mee aan het festival Swingpop in Hoogezand. De vakjury vond ons enthousiast en origineel en beoordeelde ons positief. Vanaf de beginjaren werden regelmatig workshops georganiseerd, waarbij steeds gezocht werd naar inspirerende workshopleiders van naam.
Session na 9 jaar
Na negen jaar gaf José aan met Popkoor Session te willen stoppen vanwege haar overige drukke werkzaamheden. Dit kwam hard aan. Popkoor Session en José waren erg met elkaar vergroeid, dus het afscheid viel zwaar. Met het vertrek van José was de twee-eenheid, die José en Greet hadden, verbroken en na enige tijd gaf ook Greet aan Session te willen verlaten.

Na een lastige periode en een lange zoektocht staat er nu een nieuw koppel aan het roer:
Robert Ramaker is sinds november 2006 de nieuwe, enthousiaste dirigent en Carolien van Diepen zorgt voor de pianobegeleiding. We werken voortvarend aan een nieuw repertoire en koesteren daarnaast een groot aantal 'gouwe ouwe'.

Session 2007-2010 Het is nu december 2010 en we zijn ruim dertien jaar verder.
Robert is een geweldige dirigent die op een leuke, enthousiaste manier nummers met ons instudeert en daarnaast leert hij ons ook te letten op o.a. dynamiek en stemgebruik. Carolien heeft ons na vier jaar verlaten omdat zij andere plannen had op muziekgebied. Vrij snel vonden we een nieuwe pianist. Marcel den Os voegde zich eind oktober 2010 bij ons . Een enthousiaste muzikant die ons goed aanvoelt en een goed duo vormt met Robert.

Wij hebben natuurlijk ook de afgelopen jaren ons repertoire gepresenteerd. In de buurt, cultuurpresentaties, voor goede doelen maar ook op een korenfestival in Hengelo (O). Deze activiteiten geven ons koor nieuwe inspiraties want naast het zelf zingen, zien en horen we ook andere koren en worden er contacten gelegd, en dat alles geeft POPKOOR SESSION steeds meer een eigen karakter.

In november 2009 vierden wij ons koperen jubileum; een groot feest.
Een door eigen leden samengestelde herinnering. Een spetterend optreden in een volle kerk in Gieten, en daaraan voorafgaand was er een feestavond voor de leden in Annen. Bijna alle leden waren aanwezig. Een feest om niet te vergeten.

Ook bijzonder was in maart 2010 het benefietconcert die we hebben gegeven voor 'Zingen voor je leven', zijnde koren bestaande uit (ex-) kankerpatiënten. Dit moest snel geregeld worden omdat een lid van ons koor vlak erna deel zou nemen aan een sponsorwandeltocht voor dit goede doel in Italië. Nog geen twee weken na het spontane plan was het benefietconcert een feit. Alle leden hebben bijgedragen; van taarten bakken tot het versieren van de kerk aan toe.

Naast de muziek van de laatste jaren, waaronder veel prachtige vierstemmige arrangementen van Robert, zingen we ook nog een aantal nummers uit ons oude repertoire. Maar ook blijven we nog nieuwe "ouwe" zoeken en zingen.